ABOUT

  • Claudia Iuliana Diaconu, MBA promoția 2023 – 2025

INTERVIEW

Introducere

Kineto Consult a început din dorința de a oferi servicii de fizioterapie calitative într-un mediu plăcut și de a face lucrurile diferit față de centrele în care mi-am început această activitate. Cred cu tărie că orice job, dacă este făcut așa cum trebuie și dacă tot timpul ești la curent cu noile tendințe, atunci sigur o să performezi. Kineto Consult a început acum 8 ani într-un centru mic cu 4 cabinete și 4 colegi. Acum Kineto Consult înseamnă două centre medicale de recuperare medicală, performante și poziționate central, unul la Piața Victoriei și unul în Aviației și o echipă de 50 de profesioniști.

Despre mine: O persoana perseverentă și cu dorința de a duce mereu lucrurile la următorul nivel.

Care sunt principalele tendințe în industria în care activezi, la nivel local dar și european și global?

Societatea începe să își îndrepte atenția către prevenție și, dacă până nu demult, specialitatea de recuperare medicală era văzută ca fiind dedicată persoanelor în etate, văzând beneficiile acestei specializări, a devenit o parte foarte importantă în echipa medicală. La nivel european, pacienții sunt obligați prin sistemul de sănătate să facă fizioterapie în scop preventiv.

Care sunt principalele oportunități pe care le vezi pe viitor în industria în care activezi?

Fizioterapia trebuie să facă parte dintr-un stil de viață sănătos. Recuperarea medicală nu se folosește doar în scop curativ; ea aduce beneficii reale pentru activitățile curente, fie statul la birou sau chiar activități sportive intense. Programele de corectare a posturii capătă din ce în ce mai mult cerere și oamenii încep să pună preț pe sănătate.

Care au fost și poate mai sunt principalele provocări întâmpinate de industria în care activezi de-a lungul pandemiei?

Comunicarea și informațiile relevante oferite de cei experți în domeniu. Pandemia a dus la scăderea activităților destinate mișcării și lucrul de acasă, de asemenea, a agravat problemele medicale.

Cum a schimbat pandemia modul de lucru în companii (compania ta sau alte exemple pe care le cunoști)? Work from home sau work from anywhere vor deveni modele funcționale și pentru viitor? De ce da, de ce nu?

În domeniul nostru au fost diverse schimbări. Apariția telemedicinei a fost un pas foarte mare, deși încă nu este implementat așa cum ne dorim. În ceea ce privește activitatea de fizioterapie, nu încurajăm lucrul în mediu online pentru că este foarte important să testezi funcționalitatea și să poți să interveni oricând este cazul pentru a corecta un deficit sau un dezechilibru.

A afectat războiul din Ucraina industria în care activezi? În ce fel? Care consideri că este cea mai potrivită atitudine a unui manager în situații imprevizibile ca aceasta? Cum putem pregăti compania pentru a face față unei situații cu impact major și care se află în desfășurare, cu opțiuni deschise?

Cred că ne afectează pe toți. Instabilitatea economică și măsurile legislative sunt cele mai mari provocări. Încercăm să facem progrese care, sperăm noi, ne vor ajuta să ne adaptăm repede la schimbări.

Pandemia, război și criză economică în același timp. Ce decizii ai luat sau ai lua în compania ta pentru a face față provocărilor actuale? De ce? În opinia ta, cum putem reduce impactul acestor provocări la nivel de companie?

Cea mai importantă decizie a fost o mai bună organizare, să avem o bază stabilă și o structură bine pusă la punct. Etapele de dezvoltare mai bine evaluate și o creștere organică, consider că ajuta la crearea unui mediu stabil.

Care sunt principalele provocări și oportunități aduse de procesul accelerat de digitalizare adus în prim plan de evoluția din ultimii ani (pandemia)?

Această accelerare a digitalizării era necesară la noi în țară. Și cea mai acută nevoie este o modalitate de a crește performanța angajaților din sistemele de stat.

Care sunt reperele care te ajută să dezvolți o cultură organizațională stabilă și o atmosferă de lucru prietenoasă?

Echipa trebuie să fie într-un proces continuu de perfecționare în domeniul în care activează. Tot timpul am susținut că trebuie să ne facem mediul de lucru plăcut pentru că petrecem mult timp la locul de muncă.

Care au fost și poate mai sunt principalele provocări întâmpinate de industria în care activezi de-a lungul pandemiei?

În ceea ce privește activitatea noastră, pentru că suntem furnizori de servicii medicale în colaborare cu CAS, principala provocare este legata de schimbări impuse de sistemul general de sanatate, iar nevoia cea mai mare este predictibilitatea.

Cum percepi dezvoltarea tehnologică în industria ta și în performanța ta ca specialist?

Ca specialist în sănătate este important să ținem pasul cu dezvoltarea tehnologică și tot timpul să fim la curent cu noile studii realizate. Și foarte important, să nu uităm că toate această dezvoltare trebuie să fie îmbinată cu oameni specialiști cu multă empatie.

Eu cred că trebuie să ne îndreptăm cât mai mult atenția către prevenție și trebuie să creăm programe speciale dedicate copiilor pentru depistarea și corectarea pozițiilor vicioase. Noi chiar am demarat un astfel de proiect în care mergem și facem evaluări posturale copiilor. Din păcate, un procent foarte mare de copii au deja dezechilibre posturale datorită timpului petrecut pe dispozitive electronice sau din cauza lipsei de activități fizice. Kinetoterapia ar trebui introdusă în școli la fel ca ședințele de consiliere psihologică. Vom face acțiuni în această direcție cu speranța că vom putea să angrenăm mai mulți colegi în acest proiect.

Ce te-a făcut să rămâi în țară și să nu urmezi drumul către alte țări?

Cred că România se dezvoltă și, în următoarea perioadă, vom avea parte de o societate mai educată. Primul gând este acela că, în urma noastră rămân oameni simpli, fără prea multă putere, care chiar au nevoie de oameni de acțiune. Oameni care să schimbe serviciile medicale de care au parte. Oameni care să se implice activ în societate. Oameni care chiar își doresc să fie schimbarea în domeniul lor de activitate.

Care este revista de business/site-ul de știri economice pe care o/îl consulți în mod frecvent? De ce? Ce consideri că lipsește din piața actuală de media economică?

Ziarul Financiar și Revista Biz.

Sfat! Ce ai da mai departe ca lecție de business?

Performează în ceea ce știi să faci.

Recomandă 3-5 cărți pe care ar trebui să le citească un profesionist! De ce?

  • Organizația reinventată de Frederic Laloux.

Mulțumim!