analiza
Internetul lucrurilor (Internet of Things – IoT) este o tehnologie digitală emergentă care capătă o amploare din ce în ce mai mare, atât în viața noastră personală, cât și în afaceri. Tehnologia constă într-o rețea de obiecte fizice (“lucruri”) care încorporează dispozitive (senzori, software, procesoare, hardware de comunicații etc.) ce le permit transferul de date către alte dispozitive sau sisteme.
Un exemplu de dispozitiv IoT, utilizat la scara largă, este ceasul inteligent (smartwatch) dotat cu senzori ce colectează informații (ritmul cardiac, temperatură, nivelul de oxigen din fluxul sanguin, ciclul de somn și multe altele) care sunt stocate și transmise către alte dispozitive (cum ar fi smartphone) prin care utilizatorii pot vizualiza și analiza rezultatele.
Dispozitivele IoT comunică prin intermediul unor tehnologii precum: conexiune prin telefonul mobil (2G, 3G, 4G, 5G), Wireless Personal Area Network – WPAN (Bluetooth, ZigBee, ZWave etc.), Wireless Local Area Network – WLAN (WiFi), Wireless Neighborhood Area Network – WNAN, Wireless Metropolitan Area Network – WMAN, Low-Power Wide-Area -LPWA, rețele cu fir (Ethernet și Fieldbuses).
Conform IoT Analytics (Hasan, 2022) în anul 2021 numărul de dispozitive IoT conectate s-a situat în jurul a 12 miliarde de conexiuni la nivel global și se estimează că, până în 2025, va depăși 27 de miliarde.
Sursa: IoT Analytics
Internetul lucrurilor (IoT) în viața personală
În viața de zi cu zi, utilizarea tehnologiilor IoT ne poate crește nivelul de confort, siguranța, ne poate ajuta să fim mai sănătoși și să utilizăm mai eficient resursele. Dispozitivele și aplicațiile IoT destinate consumatorilor variază de la dispozitive personale, până la dispozitive pentru case inteligente (smart homes).
Ne putem monitoriza starea de sănătate, nivelul activităților fizice zilnice, calitatea somnului și nivelul de stres prin utilizarea de dispozitive IoT precum: ceasuri inteligente (smartwatch), haine inteligente (smart clothing), stetoscoape inteligente, analizator corporal (body analyzer) și analizator inteligent de vitamine (smart vitamin analyzer). Prin purtarea de ochelari inteligenți putem, printr-o simplă atingere sau o comandă vocală, capta imagini și înregistra sunete sau imagini video, care ulterior sunt stocate în memoria dispozitivului și/sau transmise în timp real către alte dispozitive. Ne putem urmării bunurile și chiar animalele de companie prin utilizare de dispozitive GPS sau etichete de urmărire (tracker tags).
Dispozitivele și aplicațiile IoT pentru case inteligente (smart homes) sunt destinate automatizării anumitor activități, eficientizării utilizării resurselor, precum și asigurării securității. Utilizând aplicații instalate pe telefonul mobil sau dispozitive acționate prin comenzi vocale putem ajusta lumina și temperatura, gestiona produsele electrocasnice, sistemele de divertisment și multe altele. Soluțiile de securitate pentru case inteligente includ senzori, camere de supraveghere, încuietori inteligente și alarme care detectează orice schimbare a condițiilor și notifică utilizatorul. Dispozitivele cu senzori pentru salvarea energiei țin evidența utilizării încăperilor din casă și ajustează, în concordanță, resursele de energie termică și electrică utilizate.
Sursa: IoT Trend Research (2022)
Internetul lucrurilor (IoT) în afaceri
IoT poate contribui la dezvoltarea afacerii prin numeroasele beneficii pe care le aduce: monitorizarea proceselor de afaceri, furnizarea de date care sprijină procesele decizionale, creșterea productivității, automatizarea unor activități care ajută la îmbunătățirea proceselor operaționale și la reducerea costurilor, acces la informații din orice locație, în orice moment și de pe orice dispozitiv. Un studiu realizat de compania Kaspersky (2022) arată că, în 2019, deja 61% dintre companii aveau implementate aplicații IoT la nivel global. Domeniile de activitate care pot beneficia de tehnologia IoT sunt dintre cele mai diverse: producție, transport și logistică, agricultură, comerț, asistență medicală și multe altele.
În producție, se pot realiza optimizări în termeni de calitate și eficiență prin utilizarea de senzori ce măsoară parametrii de mediu și ai procesului de producție. Domeniul transportului și a logisticii poate beneficia de dispozitive IoT pentru gestionarea mai eficientă a mijloacelor de transport (dispozitive de localizare, senzori pentru detectarea condițiilor meteo), precum și a produselor transportate (senzori pentru monitorizarea condițiilor de transport, cum ar fi temperatura, umiditatea). Aplicațiile pentru optimizarea lanțului de aprovizionare, gestiunea stocurilor și trimiterea de oferte personalizate către clienți aduc numeroase beneficii în activitățile de comerț. În domeniul medical, cele mai populare dispozitive IoT sunt cele utilizate pentru monitorizarea la distanță a pacienților. Pe lângă acestea, mai sunt utilizate pastile inteligente sau senzori de dimensiuni foarte mici care se pot înghiți de către pacienți și furnizează date despre starea internă a intestinului și stomacului. Producția agricolă poate fi optimizată prin utilizarea de senzori care monitorizează temperatura, umiditatea din aer și din sol, nivelul de pesticide și îngrășăminte, etc., colectează datele, adaptează procesul pentru îmbunătățirea producției și transmit informațiile, în timp real, către fermieri.
Implementarea tehnologiei IoT nu este însă lipsită de provocări. Având în vedere numărul mare de dispozitive conectate, apar riscuri inerente legate de securitate și asigurarea confidențialității datelor. Este important ca soluția de securitate implementată să vizeze atât securitatea digitală, cât și cea fizică. Un alt aspect ce este bine să fie avut în vedere de către o companie care dorește să implementeze o astfel de tehnologie este legat de complexitatea acesteia. Pentru a asigura funcționarea corectă a dispozitivelor și integrarea acestora în procesele business, este necesară înțelegerea modului în care acestea funcționează și dezvoltarea unei strategii de implementare.
Internetul lucrurilor (IoT) ca parte integrantă a orașelor inteligente
Un oraș inteligent (smart city) este un oraș care utilizează diferite tehnologii digitale (precum IoT, inteligența artificială, blockchain, 5G, tehnologia cloud) pentru a colecta date care să fie utilizate pentru a gestiona în mod eficient și securizat resursele și serviciile, în vedere îmbunătățirii calității vieții cetățenilor. Printre cele mai populare tehnologii smart city se regăsesc: managementul traficului, transport public conectat, parcare inteligentă, contoare inteligente de utilități, managementul calității aerului, monitorizarea inundațiilor, soluții inteligente de gestionare a deșeurilor, supraveghere video centralizată, lumini stradale conectate și multe altele. Raportul Radiografia Smart City în România (Vega Comp, 2021) publicat în iunie 2021, identifică un număr de 860 de proiecte Smart City, în 124 de orașe respondente în cadrul studiului. Același raport poziționează, pe primele locuri în topul celor mai inteligente orașe din țară, orașele: Alba-Iulia, Cluj-Napoca, Iași și București.
Vor fi afectate job-urile?
Inevitabil, integrarea tehnologiei IoT în tot mai multe companii, din diverse domenii, ridică semne de întrebare în rândul multor angajați cu privire la siguranța locului lor de muncă. Desigur, ca urmare a automatizării unor procese, vor fi locuri de muncă ce vor dispărea. În același timp, această tehnologie îi va ajuta pe mulți alți angajați să își facă munca mai eficient și le va oferi mai multă flexibilitate. Mai mult decât atât, noi job-uri apar pe piața muncii pentru profesioniști cu specializări precum inginer, dezvoltator, arhitect, cercetător sau consultant în domeniul IoT. Oportunitățile sunt cu atât mai mari cu cât economia țării în care compania activează este mai dezvoltată. O căutare pe LinkedIn a job-urilor disponibile în domeniul IoT, în mai 2022, ne arată că în Statele Unite numărul acestora este de 32.000, în timp ce în România este de 501. Chiar și ținând cont de proporția între populația celor două țări, diferențele rămân considerabile. A beneficia de oportunitățile pe care tehnologia IoT le aduce, depinde atât de capacitatea angajaților de a se adapta la schimbare, cât și de măsura în care companiile adoptă o strategie digitală prin care să asigure pregătirea profesională a angajaților, să îi ajute să înțeleagă beneficiile și să privească în mod pozitiv schimbarea.
Referințe bibliografice
Hasan, M. 2022. State of IoT 2022: Number of connected IoT devices growing 18% to 14.4 billion globally, available online at: https://iot-analytics.com/number-connected-iot-devices/
Vega Comp (2021) Radiografia Smart City în România – Digitalizarea comunităţilor se extinde în România, Ediția a V-a, https://romaniansmartcity.ro/wp-content/uploads/2021/06/Radiografie-Smart-City-Romania-2021_final-1.pdf
IoT Trend Research (2022) The evolution of consumer IoT, available online at: https://www.reply.com/en/ https://www.reply.com/en/topics/internet-of-things/the-evolution-of-the-consumer-internet-of-things
Kaspersky Lab, https://www.kaspersky.com/about/press-releases/2020_things-just-got-real-61-of-businesses-already-use-iot-platforms-despite-security-risks