Autori: Studenți MBA: Anisha Pawar, Cosmin Cresțescu, Janhavi Mahale, Diana Moise, Amruta Nair
Alumni MBA: Maria Ionescu, coordonator

INTRODUCERE

Roșia Montana este un sat aflat în Județul Alba pe malul râului Roșia. Una dintre cele mai importante resurse din zona este aurul care este exploatat încă de pe vremea romanilor. Acum aproape 2000 de ani romani au fondat orașul minier Alburnus Maior aducând coloniști din Dalmația de sud.


Roșia Montana este cunoscută pentru două elemente interconectate:


Gabriel Resources (Canadian Mining Corporation) a primit dreptul de a extrage aur în 1999, astfel încât la acel moment Roșia Montană urma să devină cea mai mare exploatare de aur turnat din Europa, dar din cauza impactului asupra ecosistemului – proiectul a fost suspendat.

În anul 2021 Roșia Montana a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, devenind protejată legal în conformitate cu legislația română pentru acest tip de proprietate.

Economia actuală a regiunii se bazează pe agricultură și silvicultură familială la scară mică, câteva afaceri recente de silvicultură industrială durabilă și prelucrarea lemnului (mobilier) și turismul concentrat în câteva centre și zone. Roșia Montana ofera în prezent posibilitatea de a face excursii cu bicicleta, trasee de drumeții, cazare la localnici și un patrimoniu care merita explorat precum muzee, galerii miniere, biserici, lacuri etc., motiv pentru care este nevoie de dezvoltarea turismului rural în zonă.


Analiza SWOT


PUNCTE FORTE – Peisajul minier Roșia Montană prezintă cel mai important complex minier de aur român cunoscut până în 2021 și este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO – Peste 50 de clădiri istorice – Conservarea tradițiilor miniere specifice acestei zone – Peisaje frumoase cu trasee de drumeții marcate – Existența unui camping rural – Evenimente culturale și sportive precum maratonul Roșia Montana și Fan Fest PUNCTE SLABE – Nu există autostrăzi, infrastructură feroviară, transport în comun și cea mai apropiată stație de autobuz este la 9 km de sat – Există doar 3 pensiuni cu un total de 8 camere


OPORTUNITĂȚI – Procesul de reabilitare a celor 50 de clădiri din patrimoniu istoric a început cu sprijinul ONG-ului „Adoptă o casă” – Reabilitarea minelor de aur romane cu fonduri europene – Dezvoltarea mai multor trasee turistice față de cele 4 existente în prezent AMENINȚĂRI – Clădirile istorice sunt în ruine și sunt în pericol de a se prăbuși dacă nu sunt restaurate – Satul se depopulează din cauza lipsei locurilor de muncă

Soluții propuse


Mobilitatea


În prezent, la Roșia Montană se poate ajunge doar cu mașina. Este situat la 128 km de Cluj-Napoca. Pentru a atrage cât mai mulți turiști, vom considera orașul Cluj atât un bazin de potențiali clienți (city break), cât și o poartă de acces pentru alți turiști spre Roșia Montană, datorită faptului că dispune atât de aeroport internațional, cât și de gară.


Reabilitarea clădirilor istorice


În sat sunt 50 de clădiri din patrimoniu istoric conform ONG-ului Adoptă o casă. Reabilitarea unei case costă în medie 10.000 de euro, ceea ce înseamnă că suma totală pentru reabilitarea celor 50 de case este de 500.000 de euro. În 2022, o parte din finanțarea acestor lucrări ar putea fi realizată prin accesarea de fonduri nerambursabile prin proiectul guvernamental Ștampila Monumentelor Istorice – subprogramul „Roșia Montană – patrimoniu mondial în pericol”.


Cazare și mic dejun


Creșterea unităților de cazare se va baza în primul rând pe casele care vor fi renovate. Numărul acestora ar trebui să crească organic pe măsură ce numărul turiștilor crește. Noile restaurante ar trebui să se concentreze pe mâncăruri tradiționale cu ingrediente locale bazate pe retete locale. Asta va genera atât dezvoltarea agriculturii în zonă, cât și interesul crescut al turiștilor de a încerca specialitățile locale.


Reabilitarea galeriilor miniere


Principalele atracții ale satului sunt galeriile romane vechi de 2000 de ani si cu o lungime de 7 km. Acestea sunt completate de galerii săpate între perioada romană și 1950 care se întind pe încă 80 km, renovarea lor ar fi ultimul pas în obținerea unei destinații turistice de neratat. Fondurile ar putea proveni din granturi europene nerambursabile.


Circuite de ciclism


Vizitarea obiectivelor turistice din Roșia Montană și satele din jur poate aduce numeroși turiști dacă s-ar dezvolta circuite de ciclism pentru a accesa minunile naturale ale regiunii.


Divertisment


Roșia Montană este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, prin urmare a devenit cunoscută la nivel internațional de mulți oameni de pe tot globul.


Organizarea unui festival local ar trebui să aducă includă:


● concerte susținute de artiști cunoscuți, atât locali, cât și internaționali


● degustarea mâncărurilor locale


● descoperirea tradițiilor locale


Sponsorizarea festivalului ar trebui să se facă prin autoritățile locale, guvernul român și diferiți agenți economici din zonă. Titlul propus: RedFest (local: RoșiaFest)


Structura de finanțare


Pentru toate soluțiile propuse avem nevoie de resurse, în ceea ce privește banii și oamenii alocați pentru a lucra la proiectul Roșia Montană și a-l dezvolta și implementa în continuare. În ceea ce privește finanțarea – iată cele două scenarii pe care le imaginăm:


Procesul de finanțare – Scenariul 1


● Parteneriat strategic cu Ministerul Turismului, pentru finanțare guvernamentală


● Finanțare de la Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale


● Parteneriat cu Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere


● Plata în timpul diferitelor faze ale proiectului (de exemplu, facturarea după fiecare fază de succes a proiectului)


Procesul de finanțare – Scenariul 2


● Parteneriat strategic cu sectorul privat și industria turismului


● Parteneriat cu un lanț HORECA pentru a investi în regiune


Situri similare care beneficiază de astfel de proiecte de dezvoltare au rezultate deosebite în ceea ce privește numărul de turiști pe an: satul Rimetea 50.000 de turiști pe an, satul Viscri 15.000 de turiști pe an și salina Wieliczka din Polonia – care este și în patrimoniul mondial UNESCO – vizitată de 1,2 milioane turiști în fiecare an.


Pe baza soluțiilor și a diferitelor campanii de marketing, estimăm 100.000 de turiști pe an după dezvoltare, ceea ce ar genera venituri de 30 de milioane de euro.


Gânduri finale


Prin acest proces putem dezvolta Roșia Montană ca regiune folosind un model de turism durabil, unde localnicii vor avea locuri de muncă și astfel regiunea nu va mai fi depopulată și nu în ultimul rând, am putea reuși să păstrăm cele mai mari galerii miniere romane din lume pentru generațiile viitoare.


Referințe:


http://promenada-culturala.ro/muzeul-aurului-de-la-rosia-montana/


FOTO: COMORILE Apusenilor. Cascade, lacuri, peșteri. Minuni ale naturii care merită văzute cel puțin o dată în viață


https://educalingo.com/ro/dic-en/agrotourism

https://en.rmgc.ro/rosia-montana-project/patrimony/mining-museum.html

https://en.wikipedia.org/wiki/Ro%C8%99ia_Montan%C4%83


Povestea noastră


Atentie la Rosia Montana! Priviti exploatarea miniera de la Rosia Poieni [VIDEO]


FOTO| Tăul dintre Brazi, un loc cu un farmec aparte din Parcul Național Retezat, privit de sus. Imagini aeriene superbe


Rosia Montana – cultural and natural heritage


Poze Rosia Montana


https://whc.unesco.org/en/list/1552

https://www.bihorinimagini.ro/de-vizitat/obiective-naturale/valea-sighistelului-un-paradis-salbatic-al-pesterilor/

https://www.bzi.ro/poze/turist-in-romania-rosia-montana-foto-1153778?pic=2


Mocanita Photo & Video


FOTO-VIDEO: Cascada Pișoaia din Munții Apuseni, o minunăție a naturii. Locul unde apa cade de la peste 18 metri înălțime


http://rosiamontana.world/wp-content/uploads/2016/12/Rosia-Montana-Executive-Summary.pdf https://www.aljazeera.com/gallery/2019/4/24/rosia-montana-seeds-of-utopia-in-town-almost-lost-to-gold-mining