ABOUT

 • Laurențiu Idita este senior project management într-o companie de contrucții multinațională care activează pe domeniul construcțiilor speciale și oferă soluții de inginerie avansate
 • Citiți un interviu ”ingineresc”, structurat, despre care sunt pașii care trebuie urmați pentru a obține succesul în construcții, ingineri și management
 • ”Un manager de proiect nu este doar responsabil de rezultatele finale ale proiectului, ci și de succesul echipei sale”, spune Laurențiu despre valoarea leadershipului în orice activitate de management
 • ”În general, pentru a avea succes în industria construcțiilor, este necesară o combinație între cunoștințe tehnice, abilități de comunicare și gestionare a oamenilor și a proiectelor, precum și o atitudine proactivă și deschisă la schimbare”

INTERVIEW

Reporter (R): Laurențiu Idita ești inginer și manager într-una dintre marile companii de construcții care oferă soluții avansate de inginerie. Ne poți spune câte ceva despre tine și compania în care activezi?

Laurențiu Idita (L.I.): Soletanche Bachy Fundații SRL este o companie specializată în domeniul ingineriei geotehnice și fundațiilor speciale, parte a grupului internațional Soletanche Bachy, unul dintre liderii mondiali în soluții de inginerie și fundatii speciale. Compania oferă o gamă largă de servicii și soluții de inginerie geotehnică și construcții subterane, precum proiectare și execuție de fundații și lucrări geotehnice, cum ar fi piloți, și pereți mulati, Consolidare și stabilizare a terenurilor, Construcții subterane, inclusiv tuneluri și stații de metrou și lucrări marine. Fundaţiile speciale reprezintă una dintre cele mai complexe etape şi operaţiuni din cadrul unui proiect de construcţii.

În ceea ce mă privește, după absolvirea facultății, mi-am început cariera ca inginer într-o companie de construcții. Criza din 2007 care a afectat puternic zona construcțiilor m-a determinat să îmi schimb domeniul de activitate și să devin manager de proiect, coordonând mai multe proiecte de construcții în Franța si România. Am dorit mereu să învăț cât mai multe lucruri noi și să nu mă opresc la un anumit nivel, așa că am acceptat o oportunitate de a lucra în domeniul petrolului și gazelor naturale, pe poziția de manager de proiect. Experiența mea în acest domeniu a fost foarte interesantă, oferindu-mi multe informații și lecții tehnice, precum și îmbunătățirea abilităților mele in managementul proiectelor.

Ulterior am revenit în zona construcțiilor acceptând o nouă provocare într-o companie multinațională, unde am putut evolua constant timp de 7 ani, ajungând să îndeplinesc funcția de senior project manager și responsabil de achiziții la nivelul companiei.

R: Care sunt principalele tendințe in industria in care activezi, la nivel local dar si european si global?

L.I.: În general, tendințele din industria construcțiilor reflectă preocupările globale cu privire la eficiența și durabilitatea construcțiilor, precum și la inovația tehnologică. În același timp, există încă provocări semnificative, cum ar fi criza forței de muncă și pandemia, care pot avea un impact negativ asupra industriei construcțiilor. În ceea ce privește evoluția pieței în zona construcțiilor și a fundațiilor speciale, materialele precum betonul și fierul reprezintă în continuare 60% din costuri, dar cred că plus valoarea vine mai mult din manoperă și utilaje, deci din restul de 40%. În ceea ce privește tendințele la începutul anului 2023 în domeniul fundațiilor speciale, prețul materialelor componente necesare preparării betonului a crescut, iar începând cu luna martie 2023, prețul oțelului beton a fost, de asemenea, în creștere, accentuat și de criza din Ucraina. La nivel local, european și global pot fi enumerate urmatoarele tendinte:

 • Tehnologii digitale și Building Information Modeling (BIM) sunt din ce în ce mai utilizate în industria construcțiilor pentru a îmbunătăți eficiența proiectelor, pentru a reduce costurile și pentru a îmbunătăți comunicarea între echipele de proiectare și construcție. În Europa, BIM a devenit obligatoriu pentru toate proiectele de infrastructură începând cu anul 2018.
 • Durabilitate și eficiență energetică: Pe măsură ce preocupările privind schimbările climatice continuă să crească, construcția durabilă și eficiența energetică sunt din ce în ce mai importante în industria construcțiilor. În Europa, directiva privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) a stabilit obiective ambițioase pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor.
 • Construcția modulară și prefabricată: Tehnologiile modulare și prefabricate sunt din ce în ce mai populare în industria construcțiilor, datorită capacității de a reduce timpul de construcție și costurile, precum și pentru a îmbunătăți eficiența și precizia construcției.
 • Colaborarea și parteneriatele public-private: În multe țări, parteneriatele public-private sunt din ce în ce mai populare în ceea ce privește finanțarea și construcția proiectelor de infrastructură, pentru a reduce costurile și a îmbunătăți eficiența.
 • Muncă și forța de muncă: Industria construcțiilor se confruntă cu o criză de forță de muncă, cu o lipsă de lucrători calificați în special în Europa de Vest și America de Nord. De asemenea, se observă o îmbătrânire a forței de muncă în această industrie.
 • Pandemia COVID-19: Pandemia a avut un impact semnificativ asupra industriei construcțiilor, cu construcții oprite sau întârziate și cu provocări în asigurarea securității și sănătății lucrătorilor din construcții.

R: Care sunt principalele oportunități pe care le vezi pe viitor în industria în care activezi?

L.I.: Există mai multe oportunități pe care le vedem pe viitor în industria construcțiilor și a fundațiilor speciale, iar acestea includ:

 • Dezvoltarea sustenabilă: Cea mai importantă oportunitate din perspectiva industriei de construcții și a fundațiilor speciale este legată de dezvoltarea sustenabilă. În ultimii ani, accentul a fost pus pe creșterea gradului de sustenabilitate al clădirilor și a construcțiilor. Acest lucru se datorează faptului că există o cerere din ce în ce mai mare din partea clienților pentru clădiri mai eficiente energetic și mai prietenoase cu mediul.
 • Utilizarea tehnologiei avansate si introducerea lor pe piața din Romania: Tehnologia avansată, reprezentată de introducerea metodelor noi de execuție în fundațiile speciale, duce la creșterea productivității și la reducerea timpului necesar pentru finalizarea proiectelor. În plus, tehnologia poate ajuta la creșterea preciziei, la reducerea erorilor si foarte important reducerea emisiilor de noxe si CO2.
 • Domeniul construcțiilor este responsabil de aproximativ 10% din totalul emisiilor provocate de toate industriile. În zonele urbane, limitarea acestor emisii devine din ce in ce mai sensibilă. Pentru reducerea acestora exista soluții atât pe plan global cât și pe plan local, iar Soletanche Bachy a creat în acest sens, un grup de lucru dedicat pentru realizarea a trei obiective majore:
   • Reducerea cu 40% a amprentei de carbon pana in 2030;
   • Reducerea, reutilizarea si reciclarea deseurilor;
   • Conservarea mediului natural, prin reducerea efectului activitatii de realizare a constructiilor asupra mediului natural.
 • Creșterea urbanizării: În multe țări, urbanizarea este în plină dezvoltare, ceea ce duce la o cerere crescută pentru construcții și fundații speciale. Această creștere continuă a urbanizării oferă oportunități pentru creșterea afacerilor din această industrie.
 • Restaurarea clădirilor vechi: Restaurarea clădirilor vechi și istorice oferă o altă oportunitate de afaceri în industria construcțiilor și a fundațiilor speciale.

Aceste proiecte pot fi complexe și necesită o abordare specială și atenție la detalii, ceea ce poate genera venituri semnificative.

În concluzie, dezvoltarea sustenabilă, utilizarea tehnologiei avansate, creșterea urbanizării și restaurarea clădirilor vechi sunt principalele oportunități pe care le vedem pe viitor în industria construcțiilor și a fundațiilor speciale. Aceste oportunități oferă oportunități semnificative pentru creșterea afacerilor în această industrie și pentru inovare.

R: Care au fost și poate mai sunt principalele provocări întâmpinate de industria în care activezi de-a lungul pandemiei?

L.I.: Industria fundațiilor speciale a întâmpinat numeroase provocări în timpul pandemiei. Blocajele în transporturile internaționale și închiderea unor fabrici din cauza restricțiilor de sănătate au cauzat întârzieri în livrarea materialelor necesare pentru construcții. Aceste întârzieri au dus la creșterea costurilor și la întârzierea proiectelor. Pandemia, de asemenea, a forțat mulți angajați
din industria fundațiilor speciale să lucreze de acasă sau în regim de lucru la distanță. Această schimbare a dus la o nevoie crescută de tehnologie pentru a permite comunicarea și colaborarea într-un mediu virtual. Creșterea costurilor a reprezentat o altă provocare pentru companiile din domeniul construcțiilor. Costurile pentru echipamente de protecție, materiale și transport au crescut din cauza restricțiilor de sănătate și a încetinirii lanțului de aprovizionare.

În ciuda acestor provocări, pandemia a adus și oportunități pentru industria fundațiilor speciale. Printre acestea se numără:

 • Digitalizarea: Pandemia a accelerat trecerea la tehnologie și digitalizare în multe sectoare, inclusiv în construcții. Această schimbare poate îmbunătăți eficiența și reduce costurile.
 • Investiții în infrastructură: Guvernele din întreaga lume au anunțat programe de investiții semnificative în infrastructură pentru a stimula economia și a ajuta la recuperarea de la impactul pandemiei. Aceste investiții ar putea aduce noi oportunități pentru industria fundațiilor speciale.

În concluzie, pandemia a reprezentat atât o provocare, cât și o oportunitate pentru industria fundațiilor speciale. Această industrie trebuie să rămână flexibilă și adaptabilă la schimbările din piață, să investească în tehnologie și să se concentreze pe îmbunătățirea eficienței și a proceselor pentru a face față provocărilor și pentru a profita de oportunitățile viitoare.

R: Cum a schimbat pandemia modul de lucru în companii (compania ta sau alte exemple pe care le cunoști)? Work from home sau work from anywhere vor deveni modele funcționale și pentru
viitor? De ce da, de ce nu?

L.I.: Pandemia a schimbat modul în care companiile lucrează în mod semnificativ. Majoritatea companiilor au fost nevoite să își adapteze modul de lucru pentru a putea supraviețui în această perioadă de incertitudine. Multe companii au trecut la munca de acasă (work from home) sau la munca de oriunde (work from anywhere) pentru a reduce riscul de infectare și pentru a menține continuitatea afacerii. În compania mea, de exemplu, munca de acasă a fost introdusă într-un mod mai flexibil pentru departamentele comerciale, financiar-contabil sau ofertare care sunt non-operaționale. Angajații au putut lucra de acasă la nevoie însă departamentul operațional care se ocupă cu execuția lucrărilor nu a avut această posibilitate. Prin urmare, a trebuit să luăm măsuri rapide în ceea ce privește prevenirea infectărilor și protejarea business-ului.

Cred că munca de acasă sau de oriunde a devenit deja un model funcțional. Acest model de lucru poate oferi multe beneficii pentru angajați, cum ar fi flexibilitatea, economisirea timpului și costurile asociate deplasării. De asemenea, poate reduce costurile companiilor, cum ar fi cheltuielile de birou și costurile de transport pentru angajați. Cu toate acestea, există și dezavantaje asociate cu acest model de lucru. Angajații pot avea dificultăți în menținerea echilibrului între viața personală și profesională și pot fi mai puțin conectați la cultura companiei. De asemenea, companiile pot avea dificultăți în menținerea colaborării și comunicării eficiente între departamente. În concluzie, cred că munca de acasă sau de oriunde va deveni un model funcțional pentru viitor, dar companiile trebuie să ia în considerare atât avantajele, cât și dezavantajele și să găsească un echilibru între cele două.

Cu toate că pandemia a avut un impact negativ asupra multor domenii, există şi aspecte pozitive de luat în considerare. Reducerea traficului aglomerat în marile orașe, precum și absența altor activități, au dus la o productivitate mai mare în șantierele de construcții, la costuri mai mici pentru materiale și la livrarea acestora la momentul potrivit, optimizând costurile și accelerând finalizarea proiectelor.

R: A afectat războiul din Ucraina industria în care activezi? În ce fel? Care consideri că este cea mai potrivită atitudine a unui manager în situații imprevizibile ca aceasta? Cum putem pregăti compania pentru a face față unei situații cu impact major și care se află în desfășurare, cu opțiuni deschise?

L.I.: Războiul din Ucraina a avut un impact semnificativ asupra industriei construcțiilor din regiune. Ucraina era un jucator important în producerea și comercializarea fierului beton necesar în construcții. Consecințele au inclus întreruperi în aprovizionarea cu materiale de construcție, creșterea costurilor și incertitudini legate de planurile de construcție. Acestea au dus la o încetinire a ritmului de construcții și, în unele cazuri, la anularea proiectelor. De asemenea, situația politică și instabilitatea economică din regiune au avut un impact negativ asupra investițiilor străine și a veniturilor din turism. În astfel de situații imprevizibile, cea mai potrivită atitudine pentru un manager este să fie pregătit pentru incertitudine și să aibă o abordare flexibilă. Este important să se mențină comunicarea eficientă cu angajații, clienții și partenerii de afaceri și să se monitorizeze îndeaproape evoluția situației. Pentru a pregăti compania pentru a face față unei situații cu impact major care se află în desfășurare, managerul poate lua următoarele măsuri:

 • Realizarea unei analize de risc pentru a identifica potențialele vulnerabilități ale companiei și pentru a dezvolta planuri de acțiune în cazul în care acestea se materializează.
 • Asigurarea unei flexibilități suficiente pentru a face față schimbărilor în aprovizionare și cerere, inclusiv prin identificarea surselor alternative de materiale și resurse și prin diversificarea portofoliului de produse și servicii.
 • Îmbunătățirea comunicării și colaborării cu partenerii de afaceri, inclusiv prin dezvoltarea relațiilor de încredere cu furnizorii și clienții și prin menținerea unui dialog deschis cu aceștia.
 • Monitorizarea cu atenție a evoluției situației și ajustarea strategiei de afaceri în consecință.

În general, este important ca managerul să fie deschis și flexibil în gândire și să ia decizii rapide și eficiente în astfel de situații critice.

Pandemia, război și criză economică în același timp. Ce decizii ai luat sau ai lua în compania ta pentru a face față provocărilor actuale? De ce? În opinia ta, cum putem reduce impactul acestor provocări la nivel de companie?

L.I.: În fața unei combinații de pandemie, război și criză economică, companiile ar trebui să ia decizii strategice și să implementeze măsuri de adaptare care să le permită să își mențină continuitatea și să facă față provocărilor. În compania mea, s-au luat mai multe decizii privind prioritizarea siguranței și sănătății angajaților, prin implementarea măsurilor de distanțare socială, munca de acasă și echipamente de protecție personală adecvate. De asemenea, s-a investit în tehnologii care permit lucrul de la distanță și comunicarea virtuală, pentru a asigura continuitatea activității. A fost necesară și reevaluarea portofoliului de produse și servicii pentru a se adapta la noile nevoi și cerințe ale pieței și pentru a reduce riscul de expunere la o singură sursă de venituri. Pentru a reduce impactul provocărilor la nivel de companie, este important să se ia în considerare cateva aspecte importante cum ar fi:

 • Flexibilitate și adaptabilitate: companiile trebuie să fie pregătite să se adapteze rapid la schimbările pieței și să ia decizii rapide și eficiente.
 • Comunicare și colaborare: este important să se mențină o comunicare deschisă și eficientă cu angajații, clienții și partenerii de afaceri, pentru a identifica și aborda problemele.
 • Planificare și analiză de risc: companiile ar trebui să efectueze o analiză a riscurilor și să dezvolte planuri de acțiune în cazul în care acestea se materializează.
 • Investiții în tehnologie: investițiile în tehnologie pot îmbunătăți eficiența operațională, reduce costurile și îmbunătăți comunicarea și colaborarea.

În final, companiile care reușesc să se adapteze rapid la schimbările pieței și să ia decizii eficiente sunt cele care vor supraviețui în fața provocărilor actuale. Cred ca toate aceste probleme economice ne-au modificat mindset-ul din waterfall în zona de Agile unde totul se modifică din mers, se adaptează și se perfecționează continuu.

R: Care sunt principalele provocări și oportunități aduse de procesul accelerat de digitalizare adus în prim plan de evoluția din ultimii ani (pandemia)?

L.I.: Procesul accelerat de digitalizare adus în prim plan de evoluția din ultimii ani, mai ales de pandemie, a adus atât provocări, cât și oportunități pentru companii printre care pot enumera cateva:

 • Companiile trebuie să investească în tehnologii noi și să se adapteze rapid la noile modalități de a face afaceri și de a comunica cu clienții și angajații.
 • Cu digitalizarea crescând, protejarea datelor devine din ce în ce mai importantă, iar companiile trebuie să investească în soluții de securitate cibernetică pentru a-și proteja informațiile.
 • Digitalizarea poate implica costuri suplimentare pentru companii, precum investiții în echipamente, software și formare pentru angajați.

Pe de altă parte, digitalizarea a adus și o serie de oportunități:

 • Accesibilitate sporită – Digitalizarea poate ajuta la îmbunătățirea accesibilității la informații și servicii, permițând consumatorilor și afacerilor să acceadă la acestea de oriunde și oricând.
 • Eficiență crescută – Digitalizarea poate reduce timpul și costurile asociate proceselor de afaceri și poate ajuta la îmbunătățirea eficienței operaționale.
 • Inovație și creștere – Digitalizarea poate spori inovația și poate ajuta companiile să se extindă în noi piețe și să creeze noi modele de afaceri.

În concluzie, digitalizarea a adus cu sine o serie de provocări și oportunități. Companiile trebuie să fie pregătite să se adapteze și să investească în tehnologii noi pentru a profita de avantajele digitale, dar și să abordeze provocările și să-și protejeze datele și informațiile în mod corespunzător.

R: Care sunt reperele care te ajută să dezvolți o cultură organizațională stabilă și o atmosferă de lucru prietenoasă?

L.I.: O cultură organizațională stabilă trebuie să se bazeze pe valori și să aibă o misiune clară care să fie comunicate și aplicate în întreaga organizație. O comunicare deschisă și eficientă între manageri și angajați este esențială pentru a dezvolta o cultură organizațională stabilă și o atmosferă de lucru prietenoasă. De asemenea, dezvoltarea încrederii și a respectului reciproc între manageri și angajați, precum și între colegi este foarte importantă. Companiile trebuie să încurajeze inovația și creativitatea pentru a-și menține relevanța pe piață și pentru a dezvolta o cultură organizațională stabilă și o atmosferă de lucru normală. Este, de asemenea, important ca angajații să se simtă responsabili și implicați în procesele de afaceri și să fie informați și transparenți cu privire la deciziile și strategiile companiei. Recunoașterea și aprecierea angajaților pentru munca lor și realizările lor sunt esențiale pentru a dezvolta o atmosferă de lucru pozitivă . O companie care investește în dezvoltarea profesională a angajaților și le oferă oportunități de creștere și avansare în carieră poate dezvolta o cultură organizațională pozitivă ceea ce poate duce la o mai mare satisfacție a angajaților și o performanță mai bună a companiei.

R: Care este revista de business/site-ul de știri economice pe care îl consulți în mod frecvent? De ce? Ce consideri că lipsește din piața actuală de media economică?

L.I.: În ultimul timp, consult frecvent Bursa de Valori București, fără a face însă tranzacții. Acest lucru a devenit posibil datorită impactului major pe care l-a avut cursul “Expand your Horizon” din cadrul programului MBA, prezentat de domnul Radu Hanga. Cursul mi-a oferit multe informații importante, precum și noutăți și evenimente, prin intermediul rapoartelor pe care le-am putut vizualiza, ajutându-mă să observ anumite trenduri în diferite industrii. În plus, pentru a fi mereu la curent cu ultimele noutăți în domeniul construcțiilor, geotehnicii, fundațiilor și infrastructurii, consult zilnic publicații precum Ziarul Financiar pentru știri economice de ultimă oră și Revista Construcțiilor.

R: Sfat! Ce ai da mai departe ca lecție de business?

L.I.: Un sfat important pe care l-aș da celor care își doresc să aibă o carieră de succes în industria construcțiilor ar fi să își dezvolte abilitățile de comunicare și să investească în relaționarea cu oamenii din domeniu. Pot participa la evenimente și conferințe de profil, să se alăture unor organizații sau grupuri profesionale, să se implice în proiecte comunitare sau de voluntariat. De asemenea, este important să fii flexibil și să te adaptezi la schimbările constante din industrie. Este important să fii deschis la învățare continuă și să îți actualizezi mereu cunoștințele și abilitățile. În plus, un alt sfat ar fi să nu subestimezi importanța unei culturi organizaționale sănătoase. Într-o industrie unde munca în echipă este crucială, este important să te asiguri că ai oameni motivați și implicați, care împărtășesc valorile și viziunea companiei tale.

În general, pentru a avea succes în industria construcțiilor, este necesară o combinație între cunoștințe tehnice, abilități de comunicare și gestionare a oamenilor și a proiectelor, precum și o atitudine proactivă și deschisă la schimbare. Un sfat important pentru viitorii manageri de proiect ar fi să își dezvolte abilitățile de leadership și de gestionare a oamenilor și a resurselor. În primul rând, este important să înțelegeți că un manager de proiect nu este doar responsabil de rezultatele finale ale proiectului, ci și de succesul echipei sale. Trebuie să aveți abilități puternice de comunicare și să fiți capabili să comunicați clar și concis cu membrii echipei și cu ceilalți stakeholderi implicați în proiect. În plus, trebuie să fiți capabili să gestionați eficient resursele disponibile, inclusiv timpul, bugetul și materialele necesare, pentru a livra proiectul la timp și la buget. Pentru a face acest lucru, este important să fiți organizati, să vă planificați bine și să fiți capabili să faceți față provocărilor și schimbărilor neașteptate care apar în timpul proiectului.

În final, este important să fiți un lider inspirat și inspirator, să fiți capabili să motivați și să încurajați membrii echipei să își aducă contribuția la succesul proiectului.

Trebuie să fiți pasionați de ceea ce faceți și să încurajați și să susțineți membrii echipei să își dezvolte abilitățile și potențialul lor pentru a contribui la succesul proiectului.

R: Recomandă 3-5 cărți pe care ar trebui sa le citească un profesionist! De ce?

L.I.: Recomand întotdeauna “Project Management Body of Knowledge (PMBOK Guide)” publicată de Project Management Institute (PMI) ca fiind cartea de referință pentru orice manager de proiect. Această carte oferă o perspectivă detaliată asupra standardelor de management de proiect dezvoltate de PMI, cuprinzând procese, terminologie, instrumente și tehnici utilizate în managementul de proiect.

Pentru a obține o perspectivă valoroasă asupra leadership-ului conștient și a abilităților necesare pentru a conduce cu succes o organizație, recomand “Revolutia Sensului – Puterea Leadershipului transcendent” scrisă de Fred Kofman. Această carte poate fi de ajutor pentru profesioniști din management, lideri și oricine dorește să își îmbunătățească abilitățile de leadership și de comunicare.

În ceea ce privește gestionarea conversațiilor dificile și evitarea conflictelor și a tensiunilor în echipa de proiect, recomand “Crucial Conversations: Tools for Talking When Stakes Are High” scrisă de Kerry Patterson, Joseph Grenny, Ron McMillan și Al Switzler. Această carte oferă instrumente și tehnici utile pentru a face față situațiilor tensionate și pentru a gestiona cu succes astfel de conversații.

Mulțumim pentru interviu!